Antiikkia - antiikkia!

Koskaan ei ole liian myöhäistä rakentaa eheätä italialaista menneisyyttä

Miksi antiikin Roomassa oli niin paljon raajarikkoja sekä harmillisen keskeneräisiä, vaikkakin ylväitä rakennuksia? Lapsena päättelin näin katseltuani kirja- ja museokaupalla kuvia antiikin rujoista kädettömistä ja jalattomista patsaista sekä säilyneistä vaillinaisista monumenteista, joista kauneus, jalous ja harmonia oli joskus aika kaukana.

Otin kenties hieman liian henkilökohtaisesti antiikin taide-esineiden ja rakennusten tuhoutumisen, sillä surin kovasti menneen kauneuden tärväämistä. Niinpä "eheytin" tuhoutuneita temppeleitä piirtämällä huoneessani iltakaudet niistä kokonaisia - säilyneitä kohtia monistamalla. Sisäänrakennettu harmoniantajuni ja kunnioitukseni antiikin kauneutta kohtaan vaativat minua tekemään jotakin asialle.

Rakentajan ja matematiikkaharrastajan tyttärenä minulle tarjoutui ihastuttava mahdollisuus tutkia antiikin rakennelmia ja etsiä niistä esimerkiksi matematiikkaan perustuvia visuaalisia illuusioita, jotka saivat rakennukset näyttämään vieläkin mahtavammilta. Toisinaan se vaati mittanauhan päässä kyykistelyä italialaisessa helteessä, mutta mitäpä sitä ei tekisi arkkitehtuurin ja kulttuurin hyväksi!

Näyttävä paluu siihen, mitä ei ollut

Silloin 1970-luvulla en tiennyt, että jossain muuallakin oli ollut jo kauan ennen minua samaa visuaalisen eheyttämisen henkeä ilmassa. Varsovan keskustassa on huippuhienosti hoidettu 76 hehtaarin kokoinen kuninkaallinen Łazienki-puutarha, joka on kaupunkilaisille niin elävä paratiisi, tapaamispaikka, luontoinnoitus kuin elävä italialainen antiikkikin. Siellä sijaitsee Puolan kuningas Stanisław Augustille vuonna 1764 rakennettu "antiikkinen roomalainen kesäpalatsi", joka toteutettiin yhdistämällä pienellä puistosaarella ollut vanhempi kylpylärakennus ja toinen olemassa ollut kiinteistö toisiinsa.

 Kuninkaan kesäpaikkaa suunnittelemaan kutsuttiin kaksi arkkitehtia: italialainen Domenico Merlini ja saksalainen Johann Christian Kammsetzer. Heidän tehtävänään oli muuttaa barokkinen kylpylä uusklassiseksi italialaiseksi palatsiksi, joka uhkuisi samaa antiikkista muotokieltä ja hienostuneisuutta kuin isoveljensä Villa Borghese Italiassa. Paikkaan haettiin englantilaisen maisemapuutarhan ihanteista maalauksellisuutta, avoimuutta ja rakennusten nivoutumista ympäröivään maisemaan.

 Łazienkin puisto muodostuu nykyään kolmesta eri ajan ja tyylin puutarhasta. Sinne on rakennettu 1700-luvun Kuninkaallisen puutarhan lisäksi myös 1800-luvun Romanttinen puutarha ja oman aikamme Moderni puutarha.

 Mutta vanhimman eli Kuninkaallisen puutarhan antiikin kaipaus ja kauneus ovat vertaansa vailla. Siellä sen jotenkin tajuaa: koskaan ei ole liian myöhäistä laatia täydellistä italialaista antiikkia.

Kuninkaalliset ?azienki-puutarhat sijaitsevat noin 2,5 kilometriä Varsovan keskustasta.

?azienkin Italian-isoveli Villa Borghese on Rooman suurin julkinen puistoalue.

Bileet! Dianakin palasi takaisin!

Antiikin roomalaisessa mytologiassa metsästyksen jumalatar Diana oli myös villieläinten ja metsien jumalatar. Äskettäin wieniläisestä huutokaupasta löytynyt Dianan rintakuva palautettiin joulun alla 2015 takaisin kotiinsa Varsovan Łazienki-puutarhan museoon, mistä se oli toisen maailmansodan melskeissä vohkittu. Łazienkissa järjestettiin Dianan paluun kunniaksi suuret juhlallisuudet.

 Valkoiset joutsenet uiskentelevat yhä kesäisin levollisesti Stanisław Augustin kesämökin edessä. Ihanaa, että Diana-neiti pääsi takaisin vallitsemaan villieläimiään!

 

Diana

Kirjoittaja Min Malja on taidekasvattaja, tiedetoimittaja ja Villa Lanten Ystävien hallituksen jäsen. Hän on päätoimittanut Villa Lanten Ystävien ROMA-vuosikirjat vuosina 2012-2015.