Villa Lanten vuosi 1986

 Kaikkien aikojen ensimmäinen Wihuri-stipendiaatti Villa Lantessa, FT Unto Paananen vuosimallia 1965, valittiin Villa Lanten johtajaksi vuoden 1986 alusta.  Unto Paananen aloitti heti johtajakautensa alkajaisiksi uuden tradition, antiikintutkimuksen johdantokurssin.

  Minulla oli ilo ja kunnia tulla valituksi heti ensimmäiselle kurssille, joka pidettiin Villa Lantessa 28.2.-28.3.1986.

 Paananen lähti johtajaksi Roomaan Oulun yliopiston latinan kielen lehtorin toimesta.  Olin itse aloittanut opiskelut Oulun yliopiston yleisen historian laitoksella muutamia vuosia aikaisemmin.  

 En oikein osannut päättää, mihin suuntautuisin, joten otin sivuaineikseni kaikkea kivaa, kuten klassillisen arkeologian. Erityisen kiinnostunut olin antiikin Rooman historiasta. Latinan alkeiskurssin suoritin Paanasen oppilaana, tosin aika lailla rimaa hipoen.

  Muistaakseni kurssille ei Oulusta minun lisäkseni hakenut muita. Unto Paananen puolestaan halusi, että myös pohjoisesta yliopistosta tulisi edustus kurssille. Näin tulin valituksi yhdeksi kymmenestä kurssilaisesta. Vastaavia kursseja järjestetään yhä, nyt nimellä antiikin ja keskiajan johdantokurssi.

  Kuukauteen mahtui hengästyttävän paljon nähtävyyksiä, tietoa, opiskelua sekä tietenkin seurustelua muiden kurssilaisten kanssa. Olimme koe-erä, ensimmäiset kurssilaiset ja saimme luullakseni erikoiskohtelua.

 Johtaja Unto Paananen oli henkilökohtaisesti mukana useilla tutustumiskäynneillä ja luennoi meille mieluusti antiikin Rooman historiasta. Mieleeni on erityisesti jäänyt käynti Forum Romanumilla paikoissa, jotka olivat yleisöltä suljettuja.

 Eva Margareta Steinby, kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu antiikin historian ja arkeologian tutkija suoritti parhaillaan kaivauksia Juturnan, veden jumalattaren lähteellä, jossa jumalkaksoset Kastor ja Pollux tarun mukaan juottivat hevosiaan. Pääsimme käymään suljettujen porttien takana ja nousemaan salaista ramppia pitkin ylös Palatiunus-kukkulalle.

 Jos en aivan väärin muista, taisin tehdä kurssiin kuuluvan tutkielmani Largo di Torre Argentinalla sijaitsevasta Juturnan temppelistä. Ehkä työ on vielä tallessa siellä jossain Villa Lanten arkistojen kätköissä.

 Pelkästään Roomassa olisi mahdollista viettää kuukausikaupalla tutkien kaupungin historiallisia aarteita. Rooman lisäksi syvennyimme antiikin historian ja taiteeseen retkillä Ostiaan, paavin kesäpalatsille Castel Gandolfoon, Hadrianuksen huvila-alueelle kylpylöineen ja viereiselle Villa d'Este'lle suihkulähteineen.

 Huikea matka etruskikohteille Cerveteriin ja vierailu Pompeijiin ovat edelleen kirkkaassa muistissa vaikka sen aikaisella filmikameralla otetut harvat kuvat ovat suurimmaksi osaksi epätarkkoja tai väärin valottuneita.

 Olin niin innoissani Rooman kurssista, että kyselin mahdollisuuksista osallistua vapaaehtoisena arkeologisille kaivauksille. Onnistuinkin järjestämään itseni syys-lokakuun ajaksi Pisan yliopiston tutkimuksille Forum Romanumilla, lähellä Colosseumilta tulevaa sisäänkäyntiä.

 Unto Paanasen ystävällisellä myötävaikutuksella sain vuokrattua Villa Lantesta vapaan huoneen kaivausten ajaksi. Olin ainoa vapaaehtoinen kaivauksilla, enkä osannut italiaa alkeita enempää. Vaikka kommunikaatio oli vaikeaa, nautin silti joka hetkestä.

 Kaivauksilla kuitenkin tajusin, että jos todella halusin erikoistua antiikin ajan arkeologiaan, minulla täytyy olla vahva palo opetella kunnolla latinaa ja italiaa sekä taistella pääsystä tutkimusryhmiin ja apurahoihin. En ollut enää niin varma motivaationi riittävyydestä.

 Villa Lanten vuosi 86 vaikutti kuitenkin omalta osaltaan siihen, että päädyin vaihtamaan sekä pääainetta että yliopistoa. Valmistuin viisi vuotta myöhemmin maisteriksi Helsingin yliopiston arkeologian laitokselta. Työurani olen kuitenkin tehnyt viestinnän ja kirjoittamisen sekatyöläisenä.

 

Tuija Wetterstrand
tiedottaja ja tietokirjailija
www.wetterstrand.fi/kirjat/index.html




 

Näkymä Gianicolo-kukkulalla sijaitsevasta Villa Lantesta alas Roomaan.

Epätarkka kuva ryhmästämme lähdössä tutkimaan Rooman ihmeitä. Keskellä Unto Paananen.

Bussissa matkalla kohti Cerveterin etruskihautoja.

Hengenravinnon lisäksi tutustuimme myös paikalliseen ruokakulttuuriin.

Palasin Roomaan syyskuussa ottamaan osaa arkeologisille kaivauksille Forum Romanumilla.

Juturnan lähde. Sen vedellä uskottiin olevan parantavia voimia.