Vino NovelloMARRASKUUSSA JUHLITAAN VINO NOVELLOA

Tule mukaan perinteiseen juhlaamme Vino Novelloon 5.11. alkaen klo 18.00. Juhlaa on edellisistä vuosista hiukan uudistettu ja sen hintaa kevennetty. Teemana on italialainen ruokakulttuuri ja antiikin viinirunous.

Osallistujamäärä: 70 ensimmäiseksi ilmoittautunutta mahtuu mukaan Illalliskortin hinta: 55 €

Paikka: Pizzeria Via Tribunali – Kallio Hämeentie 33, 00500 HelsinkiTule mukaan yksin tai porukalla! Ilmoittautuminen alkoi vilkkaana jo kesällä, reilusti yli puolet paikoista on jo mennyt, joten pidä kiirettä jos haluat ehtiä mukaan! Ilmoittautuminen: villalantenystavat@yahoo.com


Tietoja uudesta viinistä, vino novellosta:

Niin kauan kuin viiniä on osattu valmistaa, on luonnollisesti syntynyt vuosittain uutta viiniä ja sitä on varmasti myös juhlittu. On mahdollista, että jo viinin käymisen päätyttyä vietettiin pienet pirskeet, mutta jos niin oli, ne lienevät olleet talon tai kyläyhteisön sisäisiä tapahtumia. Mutta antiikin aikana tiedetään Roomassa vietetyn varsinaista yleistä viinijuhlaa, Vinaliaa - jopa kaksi kertaa vuodessa. Vinalia prima pääsi valloilleen 23. huhtikuuta. Viini oli siis ensin saanut rauhassa kypsyä talven yli. Vinalia primassa uhrattiin ensiksi Juppiterille ja Venukselle ensimmäiset maljalliset uutta viiniä ja sen jälkeen sitä saivat muutkin maistella mitä antaumuksellisimmin. Samana päivänä myös ilotytöt lähtivät liikkeelle mennäkseen uhraamaan Venus Erucinan temppeliin. Ehkä he sitten tulivat osallistumaan Vinaliaan. Ainkin heillä oli seuraava päivä vapaata. Toinen viinijuhla eli Vinalia rustica, jolloin toivottiin hyvää viinisatoa, vietettiin 19. elokuuta.

Toisin kuin Ranskassa, missä kaupallista nouveau-viiniä saa tuottaa vain Beaujolaisin alueelta ja siihen saa käyttää vain gamay-rypälettä, Italiassa Novello-viinejä saa tehdä mistä rypäleistä tahansa (myös valkoviinirypäleistä) ja kuka viinin tuottaja miltä alueelta hyvänsä. Ja sepä tekeekin novelloista tavattoman mielenkiintoisia ja moninaisia. Sitä paitsi, novellot voivat antaa esimakua tulevan vuosikerran laadusta.
(Vapaus rypäleiden valintaan ei kuitenkaan tarkoita, että kaikista rypäleistä tulisi hyviä novelloja. Esimerkiksi huippu-Baroloja tuottava nebbiolo-rypäle soveltuu novelloksi varsin surkeasti - seikka, minkä itse Angelo Gaja joutui jo 1975 toteamaan.)

Vaikka Vino Novellot ovat vasta viime aikoina alkaneet saavuttaa tunnettuvuutta Italian ulkopuolella, kotimaassaan ne eivät suinkaan ole uusi asia. Novelloja koskeva laki on vuodelta 1974 ja tarkennettu 1989. Ensimmäinen DOC-luokkaan noussut novello oli Bardolino. Arvonimensä se sai 1990.
Lain mukaan (jota pääsääntöisesti noudatetaankin) Vino Novello pullot saa avata marraskuun 6. päivänä kaikkialla maailmassa. Poikkeuksen tekee Vizenca, jossa korkit saa vetäistä jo edellisen vuorokauden keskiyöllä. Vicenzassa pidetään nimittäin vuosittain kyseisenä ajankohtana suuri Salone nazionale del vino novello, jossa maistellaan satoja eri novelloja. Ensimmäinen tällainen fiesta järjestettiin 1987.

Vino novellon valmistus tapahtuu kokonaan tai vähintään 30%:sesti maceratio carbonica-menetelmällä, tarkoittaen, että käymässä olevaan viiniin lisätään tuoreita rypäleitä, jotka jo käyneistä rypäleistä vapautunut hiilidioksidi rikkoo, antaen hedelmäisen maun ja tuoksun. Alkoholipitoisuuden on oltava vähintään 11 %.
Vuonna 2000 Italia tuotti 19 miljoonaa pulloa novello-viinejä.